Blog: Skal man investere som Mr. Darcy?

Publiceret 04-10-2016
Blog

Blogindlægget er skrevet af direktør for Investering & Opsparing, Anders Klinkby, og er ligeledes bragt på Finans.dk.

Forleden så jeg BBC-filmatiseringen af Jane Austens Stolthed og Fordom. Det er noget så sjældent som en kærlighedshistorie, hvor renter spiller en hovedrolle. Gennem hele historien henvises der til et renteniveau på 4-5 % som en slags økonomisk naturlov, der holder sammen på den engelske samfundspyramide omkring år 1800.

Øverst i pyramiden er der Mr. Darcy, den hovedrige godsejer, der "har 10.000 pund om året". Lige under Mr. Darcy finder vi hans ven Mr. Bingley, der "har 5.000 pund om året" og yderligere nogle trin nede ad samfundsstigen finder vi hovedpersonen Elizabeth Bennet, der er noget ringere stedt med "1.000 pund til godt 4 procent" – altså 40 pund om året.

Set fra vores tid er det ikke klart, hvor hovedpersonerne får deres årlige indkomst fra, for de bruger ikke deres tid på arbejde, men på at skyde fasaner og gå til bal. Men da Austen skrev sin roman havde Bank of England holdt renten på 4-5 % i mere end 100 år. Austen og hendes læsere havde for længst lært at regne frem og tilbage mellem formuestørrelse og månedlig indkomst ved dette renteniveau, der virker nærmest naturgivent. Når det hedder, at Mr. Darcy "har 10.000 pund om året" betyder det således ikke, at han har en formue på 10.000 pund, men at han har en formue, der giver årlige renteindtægter på 10.000 pund.

Nu 200 år senere har Bank of England sænket renten til 0,25 pct. Der er negativ rente på ca. en tredjedel af verdens statsobligationer. Jeg kom til at tænke på, hvad det mon ville betyde for Mr. Darcys økonomiske forhold? Kort sagt tre ting:

For det første betyder det, at det er slut med skyde fasaner og gå til bal, og lade renteniveauet tage sig af at producere den årlige indkomst.

For det andet betyder det, at hvis Mr. Darcy vil skabe et afkast, skal han påtage sig en større investeringsrisiko og skabe noget fremgang i det stillestående samfund, han lever i.

For det tredje betyder det, at Mr. Darcys placeringer i kontanter, statsobligationer og landejendom nok ikke længere er helt hensigtsmæssigt sammensat. Risikospredning ville være fornuftig.

Det samme gælder forresten for de mange danskere, der ifølge nye tal fra Nationalbanken har i alt 807 mia. kr. til at stå på bankkontoen til ca. 0 % i rente. Når renten er nul, taler meget for at investere anderledes end Mr. Darcy.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde