Blog: Er København fremtidens center for kapitalforvaltning?

Publiceret 18-07-2016
Blog

København har gennem de seneste 15-20 år opnået positionen som Nordens hovedstad for kapitalforvaltning. Det er i høj grad drevet af, at virksomheder som Nordea, Danske Bank og Carnegie Asset Management har valgt København som base for deres kapitalforvaltning. Spørgsmålet er, om vi kan bevare denne førerposition i fremtiden.

Af Direktør for Investering & Opsparing, Anders Klinkby.

Dansk kapitalforvaltning udviklede sig i 1990'erne og 2000'erne, fordi de store danske pensionskasser og fonde udsatte kapitalforvalterne for international konkurrence på hjemmemarkedet ved at sammenligne dem med udlandet. Det medførte, at de danske virksomheder styrkede deres konkurrencedygtighed, blandt andet ved at hente kompetencer ind fra resten af verden. I dag beskæftiger danske kapitalforvaltere mange nationaliteter og en del danskere, der er kommet hjem fra blandt andet London og New York.

Kapitalforvaltning er i dag en af Danmarks relativt få højproduktive kompetenceklynger. I alt arbejder ca. 1.000 personer direkte med kapitalforvaltning, der er en betydelig industri af underleverandører, og branchen forvalter over 750 mia. kr. for udenlandske investorer. Tæller man hele værdikæden med er der tale om flere tusinde medarbejdere. Efterhånden er der også en del eksempler på succesfulde nye virksomheder inden for kapitalforvaltning, der har etableret sig i Danmark.

Men det er ikke en førerposition, vi kan tage for givet. Eksempelvis har svenskerne lanceret initiativet Finansplats Stockholm, der skal sikre, at det er Sverige, der løber med fremtidens finansielle arbejdspladser. Hvorvidt Danmark også i fremtiden vil være et af centrene for kapitalforvaltning afhænger af en række faktorer.

En god begyndelse vil dog være at gøre op med holdningen om, at finansielle job skulle være mindre gode end andre danske job. Det er en holdning, som eksempelvis lader til at trives i Skatteministeriet, der netop har gennemført lovgivning, som sender stillinger inden for administration af investeringsfonde ud af landet.  

Det er på tide at sætte denne oversete danske kompetenceklynge på landkortet, skabe bedre muligheder for eksport af dansk kapitalforvaltning og have samme fokus på rammevilkårene, som man kender det fra andre danske kompetenceklynger såsom medicinalindustrien, miljøteknologi og design.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde