Analyse: Investeringsfonde er for alle danskere

Publiceret 12-12-2016
Nyhed

På tværs af alder, geografi og køn er investeringsfonde danskernes foretrukne opsparingsform. I alt 820.000 danskere ejer investeringsbeviser. En ny analyse fra Gallup, igangsat af Finansrådet og Investeringsfondsbranchen, ser nærmere på, hvem der ejer investeringsbeviserne, og hvad der kendetegner dem som investorer.


Analysen viser tydeligt, at investeringsfonde er for alle danskere – i alle slags indtægts- og formueklasser. 

-Vi kan se, at investeringsfonde bliver brugt af danskerne på tværs af indtægts- og formueforhold. Den store udbredelse af investeringsfonde betyder, at rigtig mange har fået del i de senere års høje afkast på obligationer og aktier. Det glæder mig meget, siger Anders Klinkby, adm. direktør i Investeringsfondsbranchen (IFB).

 
Analysen viser, at ca. halvdelen af investorerne har opsparinger under en halv mio. kr. Ca. en tredjedel har en opsparing i frie midler under 250.000 kr. I den anden ende af skalaen har 14 pct. af investorerne sparet mere end 1,5 mio. kr. op i frie midler. 

Stort flertal ønsker rådgivning
Den nye Gallup-analyse sætter også fokus på danskernes behov og ønsker i forbindelse med rådgivning, når de sætter penge i investeringsbeviser.
 
Analysen viser, at langt de fleste ønsker rådgivning i forbindelse med investeringerne. 44 pct. af de adspurgte overlader det til deres bank at stå for investeringerne indenfor aftalte rammer.
 
Halvdelen af dem, der kalder sig for ”gør-det-selv” investorer giver udtryk for, at de ønsker rådgivning i forbindelse med konkrete investeringsspørgsmål.
 -Jeg synes, undersøgelsen viser et billede af, at investorer faktisk er tilfredse med bankernes rådgivning. Især dem, som aktivt søger rådgivningen. Her siger mere end 7 ud af 10, at de er tilfredse med den information, bankerne leverer. Vi kan se, at investorerne bruger banken – og de kommer tilbage. Det er vigtigt for os. Nu kan vi også bruge undersøgelsen til at se på, hvor bankerne kan levere endnu bedre service, siger Jakob Legård Jakobsen, økonomisk direktør i Finansrådet med ansvar for blandt andet regulering omkring investeringsrådgivning. 
 
Set i forhold til en tidligere analyse om investorer fra 2014, ser det ud til, at andelen af alle investorer, som har fået rådgivning inden for de seneste år, faktisk er faldet lidt, hvilket er en af de ting, der nu skal kigges ind i.
 
-Måske skal kunderne gøres mere opmærksomme på adgangen til at få rådgivning nede i banken, men jeg hæfter mig også ved, at de danske investorer føler sig velinformerede i banken i forbindelse med investeringsrådgivning, siger Jakob Legård Jakobsen.
 
 
Baggrund: 
  • Investoranalysen er gennemført af TNS Gallup for Finansrådet og Investeringsfondsbranchen
  • Dataindsamlingen er gennemført over 3 uger i september, 2016
  • Undersøgelsen er baseret på en landsrepræsentativ stikprøve på mere end 10.000 personer 18 år+
  • Der er foretaget stikprøve på 2032 interviews blandt investorer med investeringsbeviser.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde