Ny betalingstype runder 100 mia. kr. på et år

Publiceret 19-11-2015
Nyhed

Straksclearing: For ét år siden gav bankerne danskerne mulighed for at sende penge til hinanden inden for få sekunder, 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Straksclearingen har nu rundet en omsætning på ca. 100 mia. kr.

Danskerne var hurtige til at benytte muligheden for at lave realtidsbetalinger imellem hinanden via MobilePay, Swipp og som tilvalg i mobil- og netbank. Allerede inden for den første uge efter lanceringen i 2014 rundede omsætningen i clearingen 1 mia. kr. 

De seneste opgørelser knap et år efter lanceringen viser et højt og fortsat stigende antal transaktioner i straksclearingen, der har rundet en omsætning på ca. 100 mia. kr. 

-Tallene taler for sig selv. Danskerne har været meget hurtige til at tage muligheden for realtidsbetalinger i brug. Og mere generelt bekræfter udviklingen tendensen med, at danskerne helt generelt er både nysgerrige og parate til at benytte nye betalingstyper, siger Michael Busk-Jepsen, underdirektør i Finansrådet.  

 

Figur 1. Antal straksoverførsler og beløb overført

Kilde: Nets samt Finansrådet.

 


Går man lidt mere ind i tallene bag straksclearingen, viser det sig, at antallet af store transaktioner følger med udviklingen i den totale transaktionsmængde. 

-Det er et udtryk for, at danskerne også bruger straksclearingen, når de fx skal købe større forbrugsgoder såsom biler og elektronik, forklarer Michael Busk-Jepsen.   

 

Figur 2. Vækst i antal straksoverførsler
 

Anm.: Vækstraterne er vist for hhv. alle transaktioner og for transaktioner med en værdi over 10.000 kr.
Kilde: Nets samt Finansrådet.

 

Internationale undersøgelser viser, at i alt 16 lande i verden tilbyder realtidsbetalinger til sine bankkunder. 

-Det viser, at de danske banker også i international kontekst er helt med fremme og skubber på udviklingen, når det handler om at tilbyde kunderne tidssvarende betalingsløsninger, siger Michael Busk-Jepsen.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør