For mange virksomheder bliver snydt på nettet

Publiceret 20-10-2015
Nyhed

Ny Facebook-kampagne fra Digitaliseringsstyrelsen og bankerne i Danmark skal ruste danske virksomheder mod hackerangreb og it-kriminelle.

Et stigende antal virksomheder i Danmark udsættes for angreb fra hackere og it-kriminelle. Derfor sætter Digitaliseringsstyrelsen sammen med Finansrådet, der repræsenterer bankerne i Danmark, fokus på, hvordan virksomhederne undgår at blive snydt på nettet. Det sker i en kampagne, som kører på Facebook/Digitaliseringsstyrelsen fra og med i dag og de næste tre uger frem. 
 
-Vi ved, at virksomhederne i stigende grad udsættes for ransomware, som er en digital form for gidseltagning, hvor hackere tilegner sig adgang til virksomhedens pc’er og krypterer filer og dokumenter, så disse ikke længere kan tilgås, forklarer underdirektør i Finansrådet Michael Busk-Jepsen og fortsætter:
 
-Derefter kræver hackerne løsepenge for at give virksomheden adgang til filerne igen. Processen er ofte den, at en medarbejder har klikket på et link i en mail fra en tilsyneladende troværdig kilde. Det kan lede til tab af data og store økonomiske summer.
 
Michael Busk-Jepsen har et meget simpelt råd til virksomhederne:
 
-Som hovedregel bør man aldrig klikke på et link eller indtaste oplysninger i en besked fra en ekstern virksomhed eller bank. Vil de i kontakt med din virksomhed og have oplysninger, vil de i stedet henvise til forsiden på deres hjemmeside eller til at logge på jeres netbank, siger Finansrådets underdirektør.
 
 

Mindre virksomhed tabte én million kroner

Aalborg Farve og Lak tabte i starten af året op mod én million kroner, da hackere tog kontrol over virksomhedens computere og låste samtlige filer. Det nordjyske firma indvilligede først i en løsesum på 3.000 kroner, men blev hurtigt enige om, at de ikke ville gå i forhandling. 
 
-Vi fik at vide, at der ofte går lang tid, før man får frigivet sine data, hvis man overhovedet får dem alle igen. Derfor besluttede vi os for at starte helt forfra. Men det har kostet os dyrt at få alle vores filer genskabt, da vores it-firma ikke havde taget backup. Derfor er mit råd til andre virksomheder at sørge for at have professionelle til at tage løbende backup, og så er det selvfølgelig vigtigt, at virksomhedens systemer er opdateret med en sikker firewall, fortæller Pernille Skall, salgs- og personaleansvarlig hos Aalborg Farve og Lak.
 
 

Ny kampagne skal hjælpe med it-sikkerheden

For at komme disse situationer til livs, starter Digitaliseringsstyrelsen og bankerne i Danmark i dag kampagnen "Sikker På Nettet", der skal ruste danskerne og virksomhederne til at færdes mere sikkert på nettet.
 
-Flere og flere personer og virksomheder i Danmark bliver udsat for angreb fra it-kriminelle. Gennem kampagnen vil vi gøre opmærksom på begreber som phishing og ransomware og de gængse metoder, der gang på gang snyder danskerne. Formålet er at sikre, at borgere og virksomheder fremover er bedre rustet til at kunne undgå svindel på nettet, så vi kan skabe en fælles digital tryghed og tillid i befolkningen, siger Cecile Christensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.
 
Ifølge rapporten ”Befolkningens adfærd på nettet” (2015) er 97 procent af befolkningen i Danmark på nettet, mens næsten hver tredje dansker er villig til at videregive personlige data på nettet. 
 
På www.borger.dk/sikkerpånettet kan du læse mere om kampagnen, der har Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet som afsendere. Kampagnen har studieværten Felix Smith som frontfigur.
 
Tallene i pressemeddelelsen er baseret på rapporterne ”Befolkningens adfærd på nettet (2015)”, ”Borgernes informationssikkerhed (2015)” og ”DKCERT Trendrapport (2014)”.
 
Fakta: Det skal virksomheder være opmærksomme på
  • Hold styresystemer og programmer opdateret.
  • Anvend sikkerhedsprogrammer (antivirus, antispyware, firewall mv.).
  • Tag altid backup af eksisterende filer.
  • Vær forsigtig med at åbne vedhæftede filer eller links, I får tilsendt uopfordret.
  • Brug sikre adgangskoder på mindst otte tegn, gerne flere. Koderne skal bestå af store og små bogstaver, tal og specialtegn. 
  • Brug ikke samme password til forskellige tjenester. 
  • Følg ikke links i mails, der beder om fortrolige oplysninger.
  • Beskyt mobile enheder og trådløse netværk med en kode.
  • Undgå ubeskyttede trådløse netværk. Hvis I er nødsaget til at benytte et ubeskyttet trådløst netværk, så indstil telefonen til at glemme det efterfølgende.
Kilde: DKCERT, Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet

____________________________________________________________________

Test og videoerne fra Digitaliseringsstyrelsen, Borger.dk og Finansrådet

Hvor nem er du at snyde, tag testen

Sikker på nettet - video 1

Sikker på nettet - video 2

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør