Finansrådet: Vi er vores ansvar bevidst

Publiceret 07-10-2015
Nyhed

Rapport om landdistrikter: Der skal ikke herske nogen tvivl om, at bankerne er optaget af at finde løsninger på landdistrikternes store udfordringer, siger Finansrådets direktør.

Rapporten fra udvalget om finansiering af boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne understreger, at landdistrikternes største udfordringer er strukturelt betinget.

-En af de væsentligste årsager til de nuværende problemer i landdistrikterne er mangel på arbejdspladser. Hvis der skal skabes grundlag for vækst i landdistrikterne, må vilkårene for erhvervslivet i landdistrikterne forbedres, siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet.

Finansrådets direktør understreger, at der ikke skal herske tvivl om, at de danske banker ønsker at bidrage til at løsne op for landdistrikternes situation uden, at vi går på kompromis med sunde, kreditmæssige principper. Udlånspotentialet i bankerne er stort,” siger Ulrik Nødgaard.

-Vi er vores ansvar bevidst og er optaget af at finde løsninger, hvor det er muligt. Der er desværre ikke ét enkelt tiltag, der med et snuptag kan løse alle landdistrikternes udfordringer. Vi skal mere se det som mange bække små. I Finansrådet har vi tidligere foreslået, at man ser på det rådighedsbeløb, der i dag er i indberetningsvejledningen. Det vil være godt, hvis der gives bedre muligheder for at låne ud til kunder med en sund økonomi, som gennem flere år har dokumenteret en evne til at klare sig med et lavere rådighedsbeløb, siger Ulrik Nødgaard, der glæder sig over, at udvalgets rapport peger på, at der kan være behov for netop at se på rådighedsbeløbet. 

Ifølge Ulrik Nødgaard er det svært at sige noget helt konkret om, hvor stor effekt en justering af rådighedsbeløbet vil få for de samlede udlån, -men, siger han, -det vil give nogle muligheder for kunder med lave leveomkostninger, som hidtil har haft svært ved at få lån.

Banker og realkreditinstitutter er eksponeret med ca. 1.000 mia. kr. i yderområderne i Danmark.  
 
Kontakt:
Finansrådets direktør Ulrik Nødgaard via journalist Thomas Søie Hansen, tlf. 3016 1098.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør