Danmark skal være det mest digitale land i verden

Publiceret 03-07-2015
Nyhed

Der gemmer sig et enormt vækstpotentiale i en styrket digitalisering af Danmark. Derfor står et samlet dansk erhvervsliv bag visionen om, at Danmark bliver verdens mest digitale land. Det skal ske gennem et styrket samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv.

Målrettet digitalisering af Danmark rummer et kæmpe potentiale for at skabe vækst, innovation og arbejdspladser. Alene øget digitalisering af virksomhederne i Danmark kan medføre en værdiskabelse på op imod 50 mia. kr. frem til 2020. Desuden vurderer EU Kommissionen, at et indre digitalt marked har potentiale til at styrke EU’s BNP med 415 mia. euro. 
 
Derfor er 27 erhvervsorganisationer i Danmark gået sammen om at lave et visionsoplæg, der viser, hvordan et styrket samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv kan udnytte mulighederne inden for digitaliseringen til gavn for væksten i Danmark.
 
-Potentialet ved øget digitalisering er enormt, men det er ikke kun Danmark, der har set potentialet. Mange andre lande sætter i disse år kul under digitaliseringskedlen. Derfor skal Danmark opruste de kommende år, hvis vi fortsat vil være helt fremme i digitaliseringseliten. Visionerne er vores bidrag til det arbejde, siger Tonny Thierry Andersen, formand for Finansrådet, på vegne af de 27 organisationer. 
 
Danmark er anerkendt som et digitalt foregangsland, og positionen er opnået ved, at det offentlige – ved skiftende regeringer – er gået forrest og har haft en visionær tilgang til digitaliseringen. Samtidig har der været et godt samarbejde med det private erhvervsliv, og det samarbejde har resulteret i en række centrale it-løsninger såsom NemID og Digital Tinglysning, som har gjort hverdagen lettere for danskerne. Dette samarbejde bør nu styrkes.
 
-Dansk erhvervsliv har i høj grad også bidraget til digitaliseringsudviklingen, og fx har den finansielle sektor skabt et af verdens mest moderne digitale motorvejsnet, som gør det muligt at udvikle fremsynede løsninger og produkter. Derfor er digitale løsninger blevet en integreret del af danskernes hverdag, lige fra Betalingsservice og Dankortet til Swipp og MobilePay, siger Tonny Thierry Andersen og uddyber:
 
-Et styrket samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv er afgørende for at udnytte potentialet ved digitalisering og igen gøre Danmark til verdens mest digitale land. Det gælder for eksempel i forhold til cybersikkerhed, hvor samarbejde er helt afgørende, hvis vi skal kunne tackle it-kriminaliteten, siger Tonny Thierry Andersen.
 
Visionsoplægget bygger på tre hovedindsatsområder: Digital infrastruktur, digital tryghed og digitale rammebetingelser. 
 
 
Oplægget er udarbejdet af: 
Akademikerne, Bibliotekarforbundet, CFIR – Copenhagen Fintech Innovation and Research, Dansk Energi, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk IT, Dansk Magisterforening, Dansk Metal, DI ITEK, Djøf, FA – Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Finansforbundet, Finansrådet, Forsikring & Pension, FTF, Danske Revisorer - FSR, Håndværksrådet, DA, IT-Branchen, Landbrug & Fødevarer, LO, PROSA, Realkreditforeningen, Realkreditrådet, Teknologisk Institut, 3F – Fagligt Fællesforbund.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør