Boligejerne høvler af gælden som aldrig før

Publiceret 12-02-2015
Analyse

Boligejernes afdrag er løbende steget de seneste seks år og slår alle rekorder. En gennemsnitlig boligejer afdrager i dag 2.500 kr. om måneden på sit realkreditlån.

De seneste seks år er afdragene på et typisk realkreditlån steget fra ca. 1.600 kroner om måneden til ca. 2.500 pr. måned. Det svarer til en stigning på 900 kr. om måneden eller 11.000 kr. om året.

”Boligejerne afdrager som aldrig før, og afdragene har ikke tidligere været større. Halvdelen af boligejernes samlede ydelse går i dag til afdrag. For seks år siden var det kun en fjerdedel. Med andre ord er det blevet lidt sjovere at betale den månedlige ydelse. Afdragene betaler boligejerne jo til sig selv, mens renterne betales til andre,” siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet og fortsætter:

”Især rentefaldene har sørget for, at boligejerne barberer mere af gælden. Rentefaldene betyder nemlig, at der er mere plads til at afdrage. Afdragene er automatisk steget på rentetilpasningslånene, mens afdragene på fastforrentede lån er steget via omlægninger.”

Afdragene er steget på trods af, at andelen af afdragsfrie lån er steget de seneste ti år. Udviklingen i afdragsfrihed er dog så småt begyndt at vende.

”Flere boligejere er begyndt at afdrage. Det seneste år er der blevet knap 26.000 færre afdragsfrie lån. Der er især sket noget de seneste tre måneder, hvor antallet af afdragsfrie lån er skrumpet med 17.000,” siger Peter Jayaswal.

Andelen af afdragsfrie lån til boligejerne udgør i dag 55,3 pct. Sidste år var andelen 56,3 pct.

Figur 1: Boligejernes gennemsnitlige månedlige afdrag på realkreditlån

Kilde: Realkreditrådet.

Figur 2: Boligejernes samlede ydelse til realkreditlån opdelt på rente og afdrag

Kilde: Realkreditrådet.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde