Variabel rente hitter hos private med egen virksomhed

Publiceret 16-10-2014
Analyse

Realkreditlån med variabel rente er populært, hvis man har egen virksomhed. Mere end fire ud af fem med en personligt ejet virksomhed har variabel rente på realkreditlånet. Det viser tal fra Nationalbanken.
 

Personligt ejede virksomheder har realkreditlån for i alt 473 mia. kr., hvoraf 81 pct. er med variabel rente. Til sammenligning er 66 pct. af realkreditudlånet til andre private med variabel rente.
 

”De fleste med egen virksomhed har taget lån i en erhvervsejendom, fx landbrugsejendom eller forretning, men der er også en del, som tager lån i boligen. Fælles for dem er, at der i høj grad vælges variabel rente på realkreditlånet, hvis man har egen virksomhed. Samtidig viser en undersøgelse, at selvstændige har styr på lån med variabel rente og er opmærksomme på, at renten en dag kan stige,” siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Virksomheder påvirket af mange faktorer – lave renter kan være hjælpende hånd

Hvis man har egen virksomhed, er privatøkonomien i høj grad afhængig af indtægterne fra virksomheden.
 

”Indtægterne i en personligt ejet virksomhed er som alle andre virksomheder påvirket af en lang række faktorer - ikke mindst hvordan salget går, og hvilke priser der hersker på markedet. Og vi taler ikke kun om salgspriser, men også om priser på input i virksomhedens produktion. Det kan for et landbrug fx være prisen for mælk samt prisen for foder til køerne,” siger Peter Jayaswal og fortsætter:
 

”Der er også andre faktorer, som ikke er direkte relateret til virksomhedens produktion og salg, fx renteudgifter på realkreditlånet. Når der er økonomisk afmatning, og indtægten fra virksomheden svigter, er renten typisk også lavere. Og her kan lave renteudgifter være en hjælpende hånd til virksomhedsejerne i en hård økonomisk periode. Fx er realkreditrenterne faldet mærkbart siden krisen buldrede frem, og det har bidraget til at holde dansk økonomi på sporet i en svær tid.”

Figur 1: Realkredittens udlån til husholdninger

Kilde: Nationalbanken, august 2014

Figur 2: Realkreditrådet har spurgt knap 400 selvstændige, om de kan gennemskue fordele og ulemper ved de forskellige typer af realkreditlån

Kilde: Realkreditrådet og Epinion, 2013-2014