Vækstplan er godt nyt for danske virksomheder

Publiceret 08-05-2014

Regeringens vækstudspil drejer i den rigtige retning. Finansrådet finder særligt ændringen af beskatningsreglerne for kapitalindkomst positiv, fordi det vil hjælpe virksomhederne, når de skal i banken og søge lån.

Der er positive takter i regeringens netop offentliggjorte udspil til den kommende vækstpakke, mener Finansrådet.
 
-Regeringens forslag om en nedsættelse af udbytteskatten på unoterede aktier er en tiltrængt udstrakt hånd til landets mindre virksomheder. Det vil styrke investorernes incitament til at placere penge i mindre virksomheder. Derfor vil en lavere udbytteskat meget vel kunne hjælpe på soliditeten i virksomhederne, som siden krisen har været ramt hårdt, siger vicedirektør i Finansrådet Louise C. Mogensen.
 
Finansrådet bakker derfor også op om regeringens forslag til den nye fradragsordning for investorer i mindre virksomheder. 
 

Styrker positionen over for banken

Finansrådet har for nylig belyst behovet for mere risikovillig kapital i virksomhederne, hvilket ikke mindst har til formål at tiltrække endnu mere kapital fra eksempelvis banken, der skal finansiere investeringer.
 
-En styrkelse af virksomhedernes adgang til egenkapital giver ikke blot den direkte effekt på investeringsmulighederne, men også en yderligere effekt, som er afledt af forbedrede lånemuligheder, forklarer Louise C. Mogensen.
 

Hellere Vækstkautioner end Vækstlån

Finansrådet er også positiv over for, at Vækstfonden i fællesskab med bankerne får mulighed for at finansiere endnu flere SMV’er, som ikke kan stille med tilstrækkelig sikkerhed.  
 
-Vi er enige med regeringen i, at Vækstfonden skal have bedre muligheder for at hjælpe små og mellemstore virksomheder med finansiering. Men frem for en udvidelse af Vækstlån-ordningen havde vi dog hellere set, at man forlænger ordningen med de nuværende små Vækstkautioner og genindfører de store Vækstkautioner. Vækstkautionerne er et mere smidigt produkt og dermed mindre administrativt tungt at benytte, siger Louise Mogensen.
 

Færre kontantbetalinger er samfundsgavnligt

Endvidere støtter Finansrådet forslaget – på forsøgsbasis – om, at butikker kan afvise kontantbetalinger. Det vil være med til at forebygge kriminalitet, blandt andet fordi man reducerer muligheden for butiksrøverier, og kontanthåndtering har desuden højere samfundsmæssige omkostninger end andre betalingsformer.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør