Undersøgelse: Flere job i yderområderne giver unge lyst til at flytte hjem

Publiceret 06-05-2014
Analyse

Det er udsigten til et job, der skal få de danskere, der er flyttet fra Danmarks yderområder til at overveje at flytte tilbage. Omkring tre ud af fire personer, som er flyttet fra et yderområde, ser det på nuværende tidspunkt som usandsynligt eller meget usandsynligt at flytte tilbage til deres gamle kommune. Men mange af de unge vil overveje at flytte tilbage, hvis de fik tilbudt et job. Det viser en ny undersøgelse, som Realkreditrådet har lavet i samarbejde med Epinion.

Fraflyttere fra yderområderne er blevet spurgt om, hvad der kan få dem til at flytte tilbage til den kommune, som de kom fra. Generelt mener 25 pct., at et jobtilbud kan få dem til at overveje at vende hjem. Men spørger man de unge, vil 60 pct. af de 19-30-årige overveje at flytte tilbage, hvis de bliver tilbudt arbejde.

”Jobskabelse er vigtigt i yderområderne, hvis man gerne vil have, at flere vender tilbage. Blandt de unge er uddannelse den væsentligste årsag til, at de er flyttet, og de unge bosætter sig i stigende grad i byerne. Med tiden bliver dagens unge endnu vigtigere for yderområdernes fremtid. De er kommende boligkøbere og kan skabe tilflytning samt øge aktiviteten i områderne. Og det kan siges simpelt. Job, job, job. Betingelsen, for at de unge vil flytte tilbage, er, at der skal være mulighed for at få et arbejde,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Klik her for at downloade undersøgelsen. (153 kb)