Udbudstider deler landet

Publiceret 08-09-2014
Nyhed

Udbudstiderne på huse deler landet mellem øst og vest. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for august 2014.
 

Der står i dag 42.420 parcel- og rækkehuse til salg. Et parcel- og rækkehus har i gennemsnit stået til salg i omkring 10 måneder, men der er stor forskel, hvor i landet huset står til salg.
 

”Der er en klar opdeling mellem øst og vest i udbudstiderne for huse. I hovedstadsområdet, Nordsjælland og Østsjælland har husene i gennemsnit stået til salg i ca. 4-6 måneder. I de fleste andre landsdele er udbudstiderne oppe på 11-12 måneder i gennemsnit. Og forskellen mellem øst og vest er vokset i løbet af det seneste år, hvor udbudstiderne i den østlige del af landet er faldet, mens det omvendte gør sig gældende vestover,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
 

Ejerlejlighederne har i gennemsnit været på markedet i 6,5 måneder, mens den gennemsnitlige udbudstid for et fritidshus er knap 14 måneder.
 

Uændret udbud af huse på landsplan – men regionale forskelle

I alt er der 63.493 boliger til salg, som udover parcel- og rækkehuse udgøres af 7.993 ejerlejligheder 13.080 fritidshuse. For alle boligtyper er udbuddet lavere end i juli, og det gælder i hele landet.
 

”Udbuddet af boliger topper typisk i løbet af sommeren, og det samme ses i år, hvor juni tegner sig for årets højeste boligudbud. Sidenhen er udbuddet faldet, og i forhold til sidste år er udbuddet af huse uændret, mens der er blevet lidt flere ejerlejligheder og fritidshuse at vælge mellem,” siger Ane Arnth Jensen og fortsætter:
 

”Ser man lidt dybere i tallene, viser det sig, at det uændrede boligudbud for huse i forhold til sidste år dækker over store regionale forskelle, hvor nogle landsdele trækker udbuddet op, mens andre trækker udbuddet ned. Boligudbuddet er højere i hovedstadsområdet og store dele af Jylland, mens det er lavere i resten af landet.”
 

Ane Arnth Jensen tilføjer: ”For ejerlejligheder er der i samme periode kommet mange flere lejligheder til salg i hovedstaden, mens udbuddet er lavere i byer som Aarhus, Aalborg og Odense.”
 

Højere udbudspriser

Udbudsprisen på huse er steget med 1,4 pct. i forhold til sidste år, mens prisen for ejerlejligheder er 5,9 pct. højere. Udbudsprisen for fritidshuse er 3,5 pct. lavere sammenlignet med sidste år.
 

”Priserne fortsætter op for både huse og ejerlejligheder, og alene i august er priserne steget i stort set hele landet. Også siden sidste år er prisen for både huse og lejligheder højere i de fleste landsdele. Hovedstaden tager dog førertrøjen, hvor prisstigningerne er markant større end i resten af feltet,” siger Ane Arnth Jensen.

Figur: Udbudstider for parcel- og rækkehuse, antal måneder

Kilde: Realkreditrådet

Download Realkreditrådets boligudbudsstatistik for august 2014 (194 kb)

Gå til boligudbudsstatistikken her.