Stresstest: Robust dansk banksektor

Publiceret 10-12-2014

Dagens stresstest fra Nationalbanken bekræfter billedet af en solid dansk banksektor. Det er godt for den finansielle stabilitet og samtidig en god forudsætning for økonomisk vækst.

Nationalbanken vurderer, at de danske banker er i stand til at modstå hårde økonomiske stød. Det fremgår af den halvårlige stresstest af danske banker, som Nationalbanken i dag har offentliggjort.

-Først og fremmest bekræfter stresstesten, at de danske banker er særdeles velpolstrede og dermed har opbygget en stødpude i tilfælde af kriser i fremtiden, siger Louise C. Mogensen, vicedirektør i Finansrådet.

Nationalbanken påpeger samtidig, at de danske banker bør øge indtjeningen, der er presset af lav indtjening og øget konkurrence. Indtjeningen skal bl.a. være et værn mod eventuelle tab.

-Bankernes indtjening er fortsat lav, men dog i bedring. Det lave renteniveau begrænser bankernes muligheder for at tjene penge, forklarer Louise C. Mogensen.

Nationalbanken anbefaler endvidere, at Danmark tilslutter sig den europæiske bankunion i 2015.

-Det er Finansrådets holdning, at de grundlæggende intentioner med bankunionen er gode, idet formålet netop er at mindske risikoen for finansiel ustabilitet. Alligevel anbefaler Finansrådet, at vi ser tiden lidt an i forhold til, om Danmark bør tilslutte sig bankunionen. Der er en del usikkerhedsmomenter. Vores anbefaling er derfor, at der løbende foretages en vurdering af usikkerhederne, så vi inden for en kort årrække kan vurdere, om det er i dansk interesse at deltage i bankunionen. Det vil naturligvis indgå, om de danske banker pålægges eventuelle ekstra krav ved at stå udenfor, som fremført af Nationalbanken, siger Louise C. Mogensen.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør