I den forgangne uge satte folkeskoler over hele landet privatøkonomi på 7.-8. klassernes skoleskema. Undervisningen afløste klassernes normale matematikundervisning og mange klasser havde besøg af gæstelærere fra de danske banker. Blandt underviserne var de ni bankdirektører, som til daglig udgør Finansrådets bestyrelse.
Op til Pengeugen offentliggjorde Finansrådet en række nye undersøgelser og analyser om unge, gæld og danskernes finansielle forståelse. De var med til at synliggøre, at alt for mange unge danskere havner i uoverskuelige gældsspiraler, primært som følge af manglende finansiel forståelse.
-En hel ungdomsårgang er i dag registreret som dårlige betalere i RKI. Det er et samfundsproblem, som vi er nødt til at gøre noget ved, understregede Finansrådets formand, Tonny Thierry Andersen, i ”Go’ Aften Danmark”, som tirsdag den 11. marts havde dedikeret en hel udsendelse til at lære danskerne mere om lån, renter og til at fortælle forældre, hvordan de kan lære deres børn om privatøkonomi.
-Opbakningen til Danmarks første Pengeuge har været overvældende. Danmarks Matematiklærerforening har produceret det nye undervisningsmateriale til Pengeuge og mange af landets matematiklærere har anvendt det i løbet af den forgangne uge. Også Forbrugerrådet Tænk og Finansforbundet har bakket op, fortæller vicedirektør i Finansrådet Louise Mogensen.
-Derudover har der været et stort mediefokus på Pengeugen både lokalt, regionalt og i landsdækkende medier, som har betydet, at rigtig mange danskere nu har fået øjnene op for, at vi er nødt til at hjælpe de mange unge, som er havnet i uoverskuelige gældsproblematikker og RKI, fordi de ved alt for lidt om privatøkonomi, siger Louise Mogensen videre.
Finansrådet arrangerer Pengeuge 2015
Finansrådets vicedirektør glæder også over, at såvel undervisningsministeren som skoleledere og lærere, i forbindelse med Pengeugen, har understreget, at det også fremadrettet er vigtigt, at privatøkonomi prioriteres i den normale matematikundervisning folkeskolens ældste klasser. Det ændrer dog ikke på, at Finansrådet vil udvikle og skalere Pengeuge-indsatsen frem imod 2015.
-Vi vil bruge de kommende måneder på at tilrettelægge indsatsen, så vi kan nå endnu bredere ud. Jeg så gerne, at vi kommer ud til alle skoler, ligesom vi også vil se på, om målgruppen 7.-8. klasse skal udvides, begynder Louise Mogensen og fortsætter:
-Vi vil f.eks. lave et privatøkonomisk univers på Vismandsportalen, der anvendes på mange af landets gymnasier. Og i 2015 vil den første europæiske pengeuge løbe af stablen samtidig med den danske, hvilket jeg synes tegner meget spændende.
Finansrådet vil dertil skabe en bred forankring blandt de relevante aktører i og omkring folkeskolen, så Pengeuge kan blive et fast element på skoleskemaet. Datoerne for Pengeuge 2015 bliver meldt ud i løbet af forsommeren.
