Interview med vinderne af EBG

Publiceret 03-07-2014

Troede ikke selv på at noget så simpelt som en lille plastikdims, der hjælper svage med at stramme deres snørebånd, kunne vinde European Business Game.

Da Sidsel Dahl Knudsen, Thomas S. Elkjær Hansen, Nikolai Hyldgaard Thomsen blev præsenteret for EBG på Midtfyns Gymnasium, synes de, at det lød som et sjovt projekt, som var afvekslende i forhold til den normale, teoribaserede undervisning. 

Til at begynde med havde de slet ikke overvejet at lave et håndgribeligt produkt. I stedet arbejdede de, som så mange andre EBG-grupper, med idéer indenfor IT såsom Apps og hjemmesider. 

-I virkeligheden var vi lidt skeptiske overfor vores produkt fra starten af processen, og troede bestemt ikke på, at noget så simpelt ville kunne konkurrere med alle de moderne Apps og nye teknologier som hele tiden udvikles i dag. Men vi er gentagne gange blevet bekræftet i, mest igennem markedsanalyser og samtaler med eventuelle købere, at vores produkt bestemt er realiserbart, forklarer trioen, der i skrivende stund har det ene ben i flyveren til Italien, hvor de skal deltage i den europæiske EBG-finale.

Hvor lang tid tog det jer at komme på den endelige idé til EasyLock?

-Vi brugte faktisk en del tid på at komme på vores endelige idé. Udover produktudviklingen under selve processen med EBG, har vi også, inden vi nåede frem til den rigtige model, arbejdet med mange andre forskellige måder at løse det problem, som vores endelige produkt klarer. Vi overvejede mange forskellige produkter undervejs. Processen med at finde et produkt tog os i hvert fald et par timer, hvor vi snakkede frem og tilbage. Desuden har vi siden første tegning og helt frem til den endelige 3D printede model, gentagne gange lavet om på- og forbedret produktet.

Hvordan var det så at komme ud af klasseværelset?

-Vi har været i kontakt med flere erhvervsdrivende indenfor vores område, og vi har både fået positiv og negativ feedback på produktet. Vi har endda fået at vide, at det ikke var nogen god idé, og at det ikke ville kunne sælges. Men det har blot styrket vores produkt, da det har tvunget os til at forbedre produktet. Folk har været meget hjælpsomme, og det har været meget lærerigt at snakke med dem, som arbejder med produkter som vores i det virkelige liv. Det har lært os at tænke som erhvervslivet, og har husket os på alle de modstande, vi kan møde undervejs.

Hvordan forløb EBG-processen  i jeres gruppe, var der været masser af op- og nedture eller kørte det hele stille og roligt fremad fra start til slut? 

-I lang tid var vi meget uenige om, hvorvidt vores idé kunne bruges til noget, og vi har flere gange diskuteret om vi skulle lægge den fra os, og begynde på noget andet. Nogle af os var fra starten ikke særligt positivt stillede for idéen, men det har kun gjort os mere selvkritiske, og det har bestemt også med til at forbedre vores projekt hele vejen igennem processen. Vi har flere gange stødt på modstand, både i forhold til produktet, men også i forhold til regnskaber og prisfastsætning, som vi så har skullet arbejde os igennem. Så det har bestemt ikke været nogen nem proces, og men det har været en oplevelse uden lige at prøve at arbejde med et produkt så realistisk, som vi har gjort.

Det har vi lært af EBG

Direkte adspurgt, om hvad de har fået ud af at være med i EBG, er Sidsel, Thomas og Nikolai ikke i tvivl. Det er lettere at forstå teorien, når man også får mulighed for at arbejde med den i en praktisk kontekst. Derudover fremhæver de, at arbejdet med EBG har givet dem en bedre forståelse for erhvervslivet, en stor viden om iværksætteri og de mange faktorer, der spiller ind, når man skal lede en virksomhed og bringe et produkt på markedet. 
 
Har erfaringerne fra EBG fået jer til at overveje at blive iværksættere og starte egne virksomheder?
 
-Ja, vi har alle overvejet at gå den vej. Det er enormt spændende at se, hvad man kan få ud af en idé, og hvad der skal til for at starte en virksomhed. Det er en enormt spændende verden, som vi godt kunne forestille os at være en del af på et tidspunkt. Om det er som økonomer eller produktdesignere er ikke til at vide.
 
Føler I, at EBG-forløbet har rustet jer til at blive iværksættere?
 
-Helt klart! Vi har fået en forståelse for, hvor mange ting man skal tage højde for, hvis man skal lykkedes som iværksætter. Vi havde nok aldrig rigtig regnet med, hvor mange ting man skal tage med i sine overvejelser, hvis man skal starte sin egen virksomhed, eller hvilke muligheder der er for at få hjælp og inspiration. Processen med EBG har helt klart hjulpet os til bedre at kunne klare opstart af egen virksomhed.
 
Vil I anbefale andre elever at deltage i EBG?
 
-Ja, hvis man har lyst til at prøve kræfter med erhvervslivet, er EBG en super god måde at få indsigt i den verden. Man skal være indstillet på at kunne få tilbageslag og blive præcenteret for nye udfordringer. Men det er en super god og sjov måde at få en større forståelse for- og viden om erhvervslivet. Og så er det ikke mindst spændende at prøve kræfter med sig selv, og opleve hvordan man virker og agerer i et team.
 
Hvad med EasyLock, vil I gå videre med idéen og forsøge at få den realiseret?
 
-Vi håber helt klart, at produktet bliver realiseret, fordi vi nu kan se, hvor mange der vil have glæde af produktet. Men vi er ikke på nuværende tidspunkt i stand til at starte virksomheden op, da vi spreder os rundt i verden de næste par år. Vi håber derfor, at der er nogen med kapital og det rette drive, som evt. vil hjælpe os med at få produktet ud på markedet, så folk kan få glæde af det.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør