I dag starter Pengeuge 2014

Publiceret 10-03-2014

Når klokken i dag ringer ind på landets grundskoler kl. 8.00, er det samtidig startskuddet til Danmarks første Pengeuge.

Det er en vigtig samfundsopgave at sikre, at de unge får tillært sig basale privatøkonomiske kompetencer. Den opgave vil bankerne være med til at løfte med målrettet undervisning i Folkeskolen. 
 
Alt for mange børn og unge ender som dårlige betalere, fordi de ikke kender til helt basale begreber som rente, lån og budgetter. Det betyder blandt andet, at de optager dyre forbrugslån uden at kunne gennemskue de økonomiske konsekvenser. I alt er ca. 50.000 unge mellem 18-30 år registrerede i RKIs register over dårlige betalere med alvorlige konsekvenser til følge.
 
-Selvom ansvaret for privatøkonomisk viden primært ligger hos de unges forældrene, må vi også konstatere, at det ikke er alle familier, der er i stand til at løfte opgaven. Men det skal ikke gå ud over de unge og deres videre færd igennem livet, siger vicedirektør i Finansrådet Louise Mogensen og fortsætter:   
 
Derfor tager Finansrådet nu initiativ til Danmarks første Pengeuge, som er en helt ny og landsdækkende indsats, der skal lære vores børn og unge de færdigheder, de har brug for, når de skal styre deres egen økonomi. Finansrådet har bedt Danmarks Matematiklærerforening om at udarbejde nyt undervisningsmateriale til brug for Pengeugen. 
 
-Undervisningsmaterialet er tilrettelagt til 7.-8. klassetrin, for det er typisk i den alder, hvor eleverne får egne penge at råde over. De har måske fået et eftermiddagsjob eller de har fået konfirmationspenge, forklarer Louise Mogensen videre.
 
Undervisningsmaterialet er frit tilgængeligt for alle og kan hentes på www.pengeuge.dk. Det kan anvendes til et samlet forløb, eller de enkelte elementer kan anvendes hver for sig. Materialet dækker ca. 4 undervisningsmoduler eller 8 lektioner.
 
-Alle skoler kan være med i det omfang, de ønsker. I løbet af Pengeugen 10.-14. marts 2014 vil en række skoler landet over få besøg af gæsteundervisere fra bankerne. Blandt dem er en række af landets øverste bankdirektører, fortæller Louise Mogensen, der selv skal undervise på en skole i Hvidovre.  
 
 

Fakta

På www.pengeuge.dk kan man læse mere om aktiviteterne under Pengeuge 2014. Der er desuden links til andet relevant undervisningsmateriale samt yderligere materiale om børn, unge og privatøkonomi.
 

Hvem står bag Pengeuge 2014?

Finansrådet arrangerer Pengeuge 2014. Danmarks Matematiklærerforening, Forbrugerrådet Tænk og Finansforbundet støtter formålet.
 

Formål

Formålet med Pengeuge 2014 er at undervise børn og unge i privatøkonomiske begreber som renter, lån og budgetter, så de rustes til at tage vare på deres egen privatøkonomi og undgår at komme i økonomisk uføre. 
 
Pengeuge 2014 er ikke-kommercielt og har et rent
uddannelsesmæssigt sigte.
Finansrådet har udarbejdet et sæt retningslinjer for undervisningen under Pengeuge 2014. Gæsteundervisningen
skal være fri for virksomhedslogoer, omtale af konkrete produkter mv. 
 
 

Hvor kan jeg få mere at vide?

 
Kontakt arrangørerne ved at skrive til [email protected]
eller direkte på:
 
Helle Jeppesen, [email protected] og tlf.: 3370 1035
Christian Michelsen, [email protected] og 3370 1144
 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør