Både investorer og låntagere vinder på dansk realkredit

Publiceret 05-05-2014
Nyhed

I marts 2014 udgjorde realkreditobligationer godt 70 pct. af det samlede danske obligationsmarked. De mange realkreditobligationer udstedes for, at realkreditinstitutterne kan give lån til danske boligejere og virksomheder. De resterende obligationer på det danske obligationsmarked er hovedsagligt statspapirer. Det viser dagens tal fra Nationalbankens værdipapirsstatistik for marts 2014.

”Når danske boligejere ønsker at købe fast ejendom, går de til deres realkreditinstitut for at optage et lån. Lånet bliver finansieret med realkreditobligationer, som svarer til størrelsen på lånet. Det skaber gennemsigtighed for både låntager og investorerne, som køber obligationerne. Lægges det sammen med, at markedet for danske realkreditobligationer er stort og likvidt, betyder det, at det er et godt sted for investorer at investere,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, og fortsætter:

”Ejerne af realkreditobligationerne er en bred skare af investorer. Langt størstedelen ejes af store indenlandske investorer som pengeinstitutter, forsikringsselskaber og pensionskasser. Den stabile investorbase gavner boligejerne og virksomhederne i form af lave renter på deres realkreditlån. På den måde nyder både investor og låntager godt af realkreditsystemet.”

Figur: Obligationstyper i forhold til samlet danske obligationsmarked, ultimo marts 2014

[Figur: Obligationstyper i forhold til samlet danske obligationsmarked, ultimo marts 2014]

Kilde: Nationalbanken