54.000 unge under 30 år i RKI

Publiceret 03-09-2014

Nye RKI-tal viser et lille fald i antallet af unge danskere, der står opført som dårlige betalere. Finansrådet styrker Pengeuge-indsatsen i 2015 for at øge børn og unges vidensniveau om privatøkonomi.

Experian har netop sendt nye RKI-tal for første halvår af 2014 på gaden. Ifølge opgørelsen, der dækker frem til juli måned, er 54.554 unge mellem 18-30 år registrerede som dårlige betalere i RKI. Det er et fald på 614 unge i forhold til samme periode sidste år. Det gennemsnitlige gældsbeløb fordeler sig således:

  • 18-20 år: kr. 11.340 (mod kr. 10.866 i juli 2013)
  • 21-30 år: kr. 32.318 (mod kr. 35.137 i juli 2013)

Situationen er altså en smule forbedret. -Men, siger Louise Mogensen, vicedirektør i Finansrådet, -tallene vidner om, at der stadig er et stort behov for, at børn og unge lærer mere om privatøkonomi.

 

-Derfor er det meget positivt, at den nye folkeskolereform betyder, at de ældste klasser fremover skal undervises i privatøkonomi i både samfundsfag og matematik. Det vil være med til at give de unge nødvendige færdigheder og værktøjer, som de kan bruge, når de som 18-årige fristes af ”et godt tilbud", siger Louise Mogensen videre.
 
Finansrådet har igennem en årrække arbejdet sammen med bl.a. Finansforbundet for at få sat privatøkonomi på skoleskemaet. Og sidste år lancerede rådet Danmarks første Pengeuge for landets 7.-8. klasser, hvor eleverne bl.a. fik undervisning i privatøkonomi af landets bankdirektører. 
 
-Vi opruster Pengeuge-indsatsen. Når den løber af stablen i marts 2015, vil det være med nyt undervisningsmateriale, som er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening. Og vi lancerer samtidig en stor og landsdækkende konkurrence i privatøkonomisk viden blandt eleverne, forklarer Louise Mogensen.
 
-Vi håber, at Pengeugen 2015 vil åbne elevernes øjne for, at det både er sjovt og spændende at beskæftige sig med sin privatøkonomi. Samtidig vil vi gerne fæstne begreber som ÅOP i de unges bevidsthed, så de på sigt undgår at havne i uoverskuelige gældsspiraler. Det er med privatøkonomi, som det er med at lære at køre på cykel. Jo før du lærer det, jo lettere er det, siger Louise Mogensen.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør