2013: Svag egenkapitalforrentning i bankerne

Publiceret 25-02-2014

Indtjeningen i landets banker var sidste år fortsat lav i forhold til egenkapitalen.

Finansrådet har lavet en foreløbig opgørelse, som samlet dækker 90 pct. af bankmarkedet målt på aktiver. For de medtagne banker har egenkapitalforrentningen i 2013 sneget sig op på 6,0 pct. 
 
-Det er positivt, at indtjeningen i bankerne er stigende. Det skyldes ikke mindst en generel bedring i økonomien, som har mindsket bankernes nedskrivninger, siger Finansrådets vicedirektør, Louise Mogensen.
 
-Når det er sagt, så ligger indtjeningen stadig lavt i forhold til andre sektorer og tidligere år. Markedskravet ligger ofte markant højere, og bankerne er endnu ikke i mål med  indtjeningen. Derfor vil der fortsat være fokus på at reducere bankernes omkostninger, siger Louise Mogensen videre. 
 
De endelige regnskabstal for den samlede sektor foreligger først til sommer. Denne opgørelse vurderes dog at være en god indikator for sektoren i kraft af den store markedsandel, der indgår i opgørelsen. 
 
Figur 1. Udviklingen i bankernes indtjening og egenkapital, 2007-2013
Kilde: Årsregnskaber og Finansrådets beregninger
Anm.: Tallene er indsamlet for syv af de største banker i Danmark, herunder Danske Bank, Nordea Bank Danmark, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit, FIH Erhvervsbank og Spar Nord Bank. De dækker en samlet markedsandel på 90,4 pct. målt på aktiver.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør