Der findes mere end 100.000 foreninger i Danmark, der spænder fra store organisationer til helt små foreninger med få medlemmer og begrænset aktivitet. Danske foreninger dækker bredt, og der er stor forskel på, hvordan en forening organiserer sig. De fleste foreninger har dog det til fælles, at de har brug for en bankkonto for at kunne udføre deres aktiviteter.
Der findes 70 pengeinstitutter i Danmark, der er medlemmer af Finans Danmark, som kan stille bankkonti til rådighed for foreningerne. Den ydelse stiller pengeinstitutterne til rådighed – men i de senere år er kravene blevet skærpet.
Det er de, fordi pengeinstitutterne er forpligtede til at overholde hvidvasklovgivningen, herunder at de skal have et godt og dokumenteret kendskab til deres kunder og sikre identiteten af deres kunder.
Det voksende fokus på bekæmpelse af hvidvask påvirker driften i mange foreninger. De oplever, at der bliver stillet krav fra banken i forhold til forevisning af legitimation, oplysning om, hvem der er de reelle ejere eller om hvem, der styrer foreningen. Det udfordrer foreningerne og de frivilliges arbejdsbyrde.
Finans Danmark har - som repræsentant for banker og pengeinstitutter - stået i spidsen for en bredt sammensat arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Danmarks foreningsliv. Målet med arbejdsgruppen har været at komme med idéer til, hvordan politikerne kan forenkle regler for foreninger og banker på en måde, der samtidig sikrer et værn mod hvidvask og terrorfinansiering.