Analyser fra World Economic Forum (WEF) viser, at over halvdelen af verdens samlede BNP – eller €44 trillioner – er moderat eller meget afhængig af naturen og dens ressourcer. Samtidig er tab af biodiversitet og økosystemsammenbrud flere år i træk placeret i top fem over de største trusler, som vi vil stå over for i de næste ti år i WEFs årlige risikoanalyse.
For særligt de danske og europæiske virksomheder, som den finansielle sektor investerer i og låner ud til, er rammevilkårene om biodiversitet under forandring. Der er stigende krav til virksomhederne om, at de i højere grad integrerer hensyn til biodiversitet i forretningen og rapporterer om det.
For at sikre, at finanssektoren kan styre kapitalen væk fra for biodiversitet skadelige aktiviteter på et oplyst grundlag, har Finans Danmarks igangsæt en række projekter og deltager aktivt i initiativer, der kan forbedre målemetoder, rapportering og data.
Finans Danmarks deltager bl.a. i regeringens Biodiversitetspartnerskab, og har taget initiativ til en nordisk konsultationsgruppe om Taskforce on Nature Related Financial Disclosures (TNFD) i samarbejde med UN Global Compact Danmark.
En fællesnævner for de kommende års arbejde med at etablere både ensartede målemetoder og opbygge viden på området er erfaringsudveksling på tværs af virksomheder, brancher, lande og kontinenter.
Finans Danmark deltager derfor som en del af den danske erhvervsdelegation, når den globale FN biodiversitetsaftale drøftes ved den 16. biodiversitets COP i oktober 2024. Finans Danmarks fokus på COP16 har særligt fokus på de udfordringer og barrierer, som finanssektoren står over for, når biodiversitetshensyn skal integreres i forretningen – og de mulige løsninger på fælles data, forskellige målemetoder, standarder og regulering.