Mere end 1,4 millioner danskere investerer i dag gennem deres frie opsparing. Det giver kapitalforvalterne en stærk stemme, som kan bruges til at påvirke virksomheder i en mere bæredygtig retning, hvilket er til gavn for både samfundet og værdien af den enkelte investering. Aktivt ejerskab handler netop om, at investorer indgår i løbende dialog med virksomhederne, stemmer på generalforsamlinger og følger op på, om der sker reelle forandringer.
Men rammevilkårene for aktivt ejerskab er under pres, særligt i USA. Det amerikanske finanstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), har indført nye retningslinjer for, hvornår en investor skal underlægges forhøjede indberetningskrav. Samtidig ser vi flere retssager mod kapitalforvaltere for netop at tage hensyn til ESG i deres investeringsstrategier.
Amerikanske virksomheder har desuden fået mulighed for at søge om såkaldt No-Action Relief. Ordningen betyder, at virksomheder kan afvise forslag fra investorer og andre aktionærer på generalforsamlingen, medmindre forslagene har direkte eller væsentlig betydning for virksomhedens kerneforretning. Det fremgår eksplicit, at sociale og etiske problemstillinger samt anliggender om aflønning og direktioners kompensation som udgangspunkt ikke opfylder dette kriterium og derfor kan afvises.
Konsekvenserne af disse ændringer er endnu uklare, og situationen udvikler sig løbende. Men én ting er sikker: usikkerheden påvirker også danske kapitalforvalteres muligheder for at udøve aktivt ejerskab og skubbe på den grønne omstilling i amerikanske selskaber.
Trods usikkerheden og uforudsigeligheden fortsætter danske kapitalforvaltere indsatsen med at gøre en forskel – ikke blot gennem investeringer, men også gennem aktiv og vedholdende påvirkning af de virksomheder, de investerer i. For kun med vedvarende engagement kan vi sikre, at den bæredygtige omstilling ikke mister momentum – heller ikke i en mere kompleks verden.
Fire vigtigste resultater fra Finans Danmarks måling af medlemmernes aktive ejerskab i 2024:
- 113.500 afstemninger ved virksomheders generalforsamlinger
- 16% afstemninger imod ledelsen ved virksomheders generalforsamlinger
- 13.000 gange i dialog med virksomheder for at påvirke dem i en bæredygtig retning
- 66% deltog i internationale samarbejder om at gå i dialog med virksomheder.