I dag er der mere end 1,5 millioner danskere, der har investeringer gennem deres frie opsparing. Med danskernes investeringspenge i ryggen kan investeringsbranchen bidrage til at få virksomheder, som de har investeret i, til at lytte og flytte sig i en mere bæredygtige retning – til gavn for både værdien af den konkrete investering og hele samfundet. Helt konkret går kapitalforvaltere i dialog med virksomhederne, stemmer på deres generalforsamlinger og følger op på, om de flytter sig i en mere bæredygtig retning. Det kaldes aktivt ejerskab.
Branchens støt stigende indsats som aktive ejere hænger godt sammen med det store fokus på at gøre en reel forskel for klimaet ved at understøtte virksomhederne, der endnu ikke er bæredygtige i dag – frem for blot at frasælge og dermed reducere klimaaftrykket fra kapitalforvalternes investeringer. Aktivt ejerskab er også grundstenen bag de seks principper for investering i den bæredygtige omstilling, som sektoren for nylig har udviklet og offentliggjort. Formålet med principperne er understøtte medlemmerne i arbejdet med at bidrage til omstillingen af realøkonomien ved at investere og skubbe til de sektorer og selskaber, som i dag har et stort aftryk på naturen eller er store CO2-udledere, i en mere bæredygtig retning.
De fire vigtigste resultater fra måling af medlemmernes aktive ejerskab i 2023:
- 77.500 afstemninger ved virksomheders generalforsamlinger
- 7.600 afstemninger imod ledelsen ved virksomheders generalforsamlinger
- 7.400 gange i dialog med virksomheder for at påvirke dem i en bæredygtig retning
- 8 ud af 10 deltog i internationale samarbejder om at gå i dialog med virksomheder
Opgørelsen viser, at de danske kapitalforvaltere i 2023 stemte mere end 77.500 gange ved virksomheders generalforsamlinger, heraf ca. hver 10. gang imod forslag fra ledelsen. Samtidig var branchen i dialog med virksomheder mere end 7.400 gange i løbet af 2023. Det er en tredobling sammenlignet med opgørelsen for 2021. Dialogerne med virksomhederne handlede især om drivhusgasudledning, miljøhensyn, kønssammensætningen i ledelsen, menneske- og arbejdstagerrettigheder samt biodiversitet og naturbeskyttelse.
Da det aktive ejerskab omfatter mange vidt forskellige emner, er det svært at måle effekten af det med ét tal. Men sikkert er det, at arbejdet med at følge virksomhederne og hjælpe dem med at træffe bæredygtige valg optager de danske kapitalforvalterne. I 2023 var 71 fuldtidsansatte dedikeret til at arbejde med ansvarlige investeringer.
De danske kapitalforvaltere går både selv i dialog med virksomheder, men de fleste gør det også sammen med andre investorer. I 2023 deltog 8 ud af 10 danske kapitalforvaltere i internationale koalitioner, hvor de sammen med andre investorer presser virksomheder til at træffe grønne og bæredygtige valg.