I 2024 er danske obligationer for alvor kommet på radaren blandt investorerne i danske investeringsfonde. I de første fire måneder af 2024 var investorernes nettokøb i fonde med danske obligationer på 11,2 mia. kr. Til sammenligning var det tilsvarende nettokøb for hele den 5-årige periode 2019-2023 på 8,9 mia. kr. Dermed har investorernes nettokøb i fonde med danske obligationer været 27 pct. større i de første fire måneder af 2024 end i de fem foregående kalenderår til sammen.
”Vi har tidligere set, at investorerne har øget deres investeringer i enkeltobligationer, og i 2024 har interessen for fonde med obligationer været iøjnefaldende stor. At der er tale om et meget markant skifte illustreres ved, at nettokøbet i fonde med danske obligationer var større i de første fire måneder af 2024 end i de fem foregående kalenderår til sammen. Forklaringen skal først og fremmest findes i de seneste års rentestigninger, som har gjort obligationer langt mere attraktive for investorerne,” siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.
Nettokøbet i fondene med danske obligationer svarer til 7 pct. af formuen i fondene ved årets start. I kroner og øre var nettokøbet større i fondene med udenlandske aktier, hvor investorerne købte for netto 12,8 mia. kr. i årets første fire måneder. I forhold til formuen i fondene ved årets start var nettokøbet i disse fonde dog lavere, da de 12,8 mia. kr. svarer til 3 pct. af formuen. I fondene med danske aktier og i de blandede fonde – der investerer i en blanding af aktier og obligationer – var nettokøbet i 2024 på 0,1 mia. kr., mens det var på negative -6,5 mia. kr. i fondene med udenlandske obligationer.
”Fonde med udenlandske obligationer har ofte et højere forventet afkast end fonde med danske obligationer, men de har typisk også en højere risiko. Det skyldes, at der i mange fonde med udenlandske obligationer indgår emerging markets obligationer og en større andel af virksomhedsobligationer. De har en højere rente og risiko end danske obligationer, som i alt overvejende grad består af relativt sikre stats- og realkreditobligationer. Derudover vil der typisk være en valutarisiko, når man investerer i udenlandske obligationer, hvilket undgås ved investering i danske obligationer. At fonde med danske obligationer har været mere populære end fonde med udenlandske obligationer peger dermed i retning af, at investorerne har valgt at gå med det relativt sikre, når de har investeret i obligationsfonde i 2024,” siger Kåre Valgreen.
Læs afkaststatistikken her Læs markedsstatistikken herNote: Figuren viser nettokøbet i de fem største hovedkategorier af danske fonde, der retter sig mod danske privatinvestorer. For 2024 indgår udelukkende data til og med ultimo april.
Note: Figuren viser nettokøbets størrelse relativt til formuen i fondene inden for de fem største hovedkategorier af danske fonde, der retter sig mod danske privatinvestorer. For 2024 indgår udelukkende data til og med ultimo april.
Korrektion
Bemærk at markedsstatistikker for H2 2023 samt Q4 investorstatistik for 2023 er blevet opdateret efter fund af fejl og lagt ind på ny. Opdateret april 2024.
Månedens highlights:
- Nettoformuen i de danske detailfonde var på 1.116 mia. kr. ved udgangen af april. Det er et fald på 16 mia. kr. sammenlignet med måneden før.
- I april var nettokøbet af investeringsbeviser 1,7 mia. kr. Ved udgangen af april var det samlede nettokøb i 2024 på 17,5 mia. kr.
- Det største nettokøb i april var i fondskategorien ’Obligationer Øvrige Danske’, hvor der netto blev købt for 2,6 mia. kr.
- 23 af de 27 fondskategorier leverede negative afkast i april. Ved udgangen af april havde 20 af de 27 kategorier leveret et positivt afkast i 2024.
- Fondskategorien ’Aktier Kina’ tegnede sig med et afkast på 6,7 pct. for det højeste afkast i april.