Kommentar til Finanstilsynets påbud til danske pengeinstitutter om at stoppe anvendelsen af NemID nøglekortet

Publiceret 21-06-2022
Nyhed

Finanstilsynet har den 21. juni 2022 påbudt danske pengeinstitutter at stoppe anvendelsen af NemID nøglekortet.

Finans Danmark og bankerne tager Finanstilsynets påbud til efterretning. Finans Danmark har løbende været i dialog med Finanstilsynet om denne udfordring.

For at sikre en ordentlig overgang fra NemID til MitID har Finanstilsynet tidligere accepteret en migrationsplan fra Finans Danmark, hvor overgangen til MitID skulle være gennemført den 30. juni 2022. Med MitID styrkes sikkerheden, og bankerne har arbejdet dedikeret på at flytte alle kunder fra NemID til MitID inden for denne frist.

Men nogle kunder skal forbi Borgerservice i forbindelse med overgangen til MitID. Her har ekstraordinære situationer som flygtningestrømmen fra Ukraine, ændrede pasregler og folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet gjort, at der er kommet et ekstra uforudset pres på Borgerservice, som betyder, at det en del steder i landet er svært at tilbyde tilstrækkeligt med tider til borgerbetjening. Det betyder, at der vil være kunder, der ikke kan nå at få deres MitID inden udgangen af juni 2022. Derfor har partnerskabet bag MitID – Finans Danmark og Digitaliseringsstyrelsen – besluttet, at slutdatoen for, hvornår alle skal have fået MitID, rykkes til den 31. oktober 2022.

Bankerne arbejder kontinuerligt på sikkerheden i betalingsløsningerne, herunder i overensstemmelse med kravene i lov om betalinger, som ligger til grund for Finanstilsynets påbud. Den ekstraordinære situation i Borgerservice har dog gjort det nødvendigt at balancere dette med så vidt muligt at undgå at udelukke en gruppe kunder, der anvender NemID nøglekort, fra at kunne tilgå finansielle tjenester, der er afgørende for, at gruppen kan deltage i samfundet.

Udrulningen af MitID vil fortsat foregå i et højt tempo med et mål om, at flest mulige brugere er flyttet pr. 30. juni 2022 og hurtigst muligt herefter. De ekstra måneder herefter har først og fremmest til formål at sikre, at man ude i landets kommuner kan imødekomme alle dem, der har brug for hjælp i Borgerservice til at få MitID. Vi opfordrer derfor alle kunder, der endnu ikke har fået MitID, til at logge på net- eller mobilbanken. Her bliver man guidet til, hvordan man får MitID nemt og sikkert.

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde