Investeringssvindlen faldt kraftigt i begyndelsen af året

Publiceret 05-10-2022
Nyhed

Første halvår af 2022 bød på langt færre sager om investeringssvindel end året før. Og beløbet, der blev stjålet ved svindlen, var markant lavere. Det viser helt nye tal fra Finans Danmark. Noget kunne tyde på, at den store mediebevågenhed i forhold til problemet i foråret har stoppet en del borgere fra at hoppe på svindlen.

Investeringssvindel har i flere år været et voksende problem. Kriminelle bilder folk ind, at de kan tjene nemme penge på hurtige investeringer. Med telefonopkald og e-mails fra falske investeringsrådgivere og med falske hjemmesider, der viser ”investeringens” positive udvikling, får de bildt ofrene ind, at de er i færd med en lukrativ investering i eksempelvis bitcoins eller anden kryptovaluta. Men det hele er fup og fidus. Pengene bliver ikke investeret. De havner i stedet i de kriminelles lommer.

Men for første gang siden 2018, hvor Finans Danmark første gang indsamlede tal for investeringssvindel, er både antallet af sager og det beløb, der er svindlet for, faldet.

Vi kan konstatere, at der i det første halvår 2022 har været et fald i antallet af sager. Det kan skyldes, at udenlandske politimyndigheder har gennemført en række succesfulde aktioner mod de kriminelle, og at de kriminelles typiske madding – påståede kryptovalutainvesteringer - har haft en nedadgående kursudvikling. Vi har stadig til gode at se, at nedgangen fortsætter. Det kan man jo kun håbe på,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Nye metoder vinder frem

Bankerne kan konstatere, at de kriminelle i større omfang nu forsøger at lave såkaldte Recovery Scams. Under dække af at være en myndighed eller en advokat kontakter de ofrene, når de ikke kan få ofrene til at investere mere. De forklarer ofrene, at de har været udsat for svindel, og de tilbyder deres hjælpe. Men hjælpen er blot en fortsættelse af svindelnummeret.

”Nedgangen i antallet af sager kommer også efter et forår med stor mediebevågenhed i forhold til investeringssvindel. Og netop bevidstheden om, at man skal være på vagt overfor svindel, er afgørende, hvis det skal stoppes. Det betyder også, at man skal kende de kriminelles nye metoder,” siger Michael Busk-Jepsen.

Færre sager for første gang i årevis

I første halvår af 2022 konstaterede bankerne i alt 288 sager om investeringssvindel. 4,5 mio. kroner slap de kriminelle afsted med i alt. I første halvår 2021 var der hele 676 sager og 39,4 mio. kroner blev stjålet.

”Selvom vi ser færre sager, så er det stadig mange penge, der bliver svindlet for. Det kan have store konsekvenser for den enkelte, der bliver udsat for det. Derfor er det fortsat vigtigt at bevare sin sunde skepsis og ikke hoppe på eksempelvis falske reklamer for investeringen på sociale medier, der for mange er indgangen til dialogen med svindlerne,” siger Michael Busk-Jepsen.

Gode råd

  • Afvis uopfordrede opkald vedrørende investeringsmuligheder
  • Vær kritisk vedrørende tilbud, der lover en sikker investering, garanteret afkast og stor fortjeneste
  • Søg altid uvildig finansiel rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering
  • Vær opmærksom på fremtidige svindelforsøg: Hvis du en gang har investeret i et fupnummer, vil svindlere sandsynligvis have dig som fremtidigt mål eller sælge dine kontaktoplysninger til andre kriminelle
  • Kontakt politiet, hvis du oplever noget mistænkeligt.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde