Fortsat dyrere boliger til salg – men danskerne forventer prisfald indenfor 12 måneder

Publiceret 11-10-2022
Nyhed

Boliger til salg har fortsat højere priser end for et år siden. Det til trods for, at der er flere boliger at vælge imellem, og de står længere tid til salg. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. Men en ny Epinion-undersøgelse, foretaget for Finans Danmark, viser, at hver tredje boligejer forventer, at priserne på deres bolig vil falde inden for de næste 12 måneder.

Den seneste tids økonomiske usikkerhed har endnu ikke for alvor ramt den pris, boliger sættes til salg for. Et standardhus på 140 kvm blev i september 2022 i gennemsnit udbudt for 2.808.260 kr., som er 119.000 kr. mere end for et år siden. En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm. blev sat til salg for 3.320.865 kr. Det er 65.620 kr. mere end i september 2021. Samtidig står huse nu til salg i 156 dage fremfor 151 dage for et år siden, og boligkøberne har 20 pct. flere at vælge imellem. En ejerlejlighed venter nu på en ny ejer i 132 dage, som er en stigning på 39 dage sammenlignet med samme måned sidste år - og udbuddet er steget med knap 34 pct.

”Det er nye tider på boligmarkedet. Flere sætter deres bolig til salg, og det tager længere tid at få den solgt end hidtil. Til gengæld bliver boligerne forsat sat til salg til højere priser end på samme tidspunkt sidste år," siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:

”Det ser dog ud til at boligpriserne er ved at være nået toppen for nu. I maj toppede udbudsprisen for ejerlejligheder og har siden da været faldende. For huse ser vi også en opbremsning. Priserne toppede i august, men er siden da faldet i samtlige landsdele på nær Fyn,” siger Ane Arnth Jensen.

 

Danskerne forventer faldende priser

Spørger man danskerne selv, så er forventningen til boligpriserne for første gang i mange år ikke optimistiske. Det viser en helt ny undersøgelse fra Epinion foretaget, for Finans Danmark i september 2022. Her svarer knap hver tredje dansker, at de tror på, at prisen på deres bolig vil falde i de kommende 12 måneder. Lidt under halvdelen forventer uændrede priser, og kun lidt over hver tiende forventer stigende priser. 

”Danskerne har i næsten et årti haft positive forventninger til prisudvikling på boligmarkedet. Men nu ser vi, at flere ser negativt på boligpriserne. Det er ikke så overraskende i den nuværende politiske og økonomiske situation med høj inflation, højere renter på boliglån og de høje el- og gasregninger. Det gør uden tvivl indtryk på tusindvis af boligejere – og det kan smitte af på prisudviklingen på boligmarkedet, ” siger Ane Arnth Jensen.

 

Hent statistik

Fakta:

  • Uændret svarer til en forventning til priserne på +/- 1 pct.
  • Fra august til september 2022 faldt udbudsprisen med 0,82 pct. for både huse og ejerlejligheder. I samme periode steg udbuddet af huse og ejerlejligheder med hhv. 5,13 og 5,46 pct. Liggetiderne steg med hhv. 3,31 pct og 5,60 pct. for huse og ejerlejligheder.

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde