Danskerne undersøger muligheden for lavere restgæld på deres realkreditlån

Publiceret 16-05-2022
Nyhed

Både virksomheder og boligejere viser interesse for at lægge deres realkreditlån om. Det viser nye tal fra Finans Danmark. De stigende renter kan være en del af forklaringen.

I april gav realkreditinstitutterne næsten 13.700 lånetilbud til omlægning af boligejernes realkreditlån. Det svarer til mere end syv ud af ti af det samlede antal lånetilbud til ejerboliger og sommerhuse.

”Den seneste tids stigende renter på realkreditlån er en vigtig del af forklaringen på, at tusindvis af boligejerne nu undersøger mulighederne for at omlægge deres realkreditlån. Når omlægninger udgør langt størstedelen af lånetilbuddene i april måned, vidner det om, at det er noget, der optager boligejerne,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Det er typisk når renterne falder, at der er store konverteringsbølger. Den stigende rente kan dog omvendt også være til fordel for nogle af de danskere, der har et fastforrentet lån. Når renterne stiger, vil kursen på obligationerne bag lånene falde og kan dermed indfris til en lavere kurs, end de er optaget til. Vælger man at lægge sit fastforrentede lån om til ét med en højere rente, kan man på den måde skære ned på sin restgæld.

Det er dog ikke kun boligejerne, der kan gøre brug af de konverteringsfordele, som den danske realkreditmodel giver. Det gælder også virksomheder, der har finansieret deres ejendomme med realkreditlån. I april indhentede virksomhederne 1.900 lånetilbud til omlægning af realkreditlån.

En permanent besparelse kræver dog, at boligejerne og virksomheder kan omlægge til en lavere rente igen, hvis de har opkonverteret til en højere fast rente. En opkonvertering fra et fastforrentet lån med en lav rente til en højere rente vil nemlig medføre en højere månedlig ydelse, og derfor vil der først være tale om en varig gevinst, hvis der kan omlægges til en lavere rente på et senere tidspunkt. Hvis renten ikke falder, kan gevinsten blive ædt op af den højere ydelse,” siger Ane Arnth Jensen, og fortsætter:

”For boligejere og virksomheder, der overvejer en såkaldt skrå konvertering, hvor et fastforrentet lån omlægges til et variabelt forrentet lån, vil gevinsten også afhænge meget af renteudviklingen. Selvom det er muligt at skære en del af sin restgæld og undgå en højere rente på et fastforrentet lån, er det vigtigt at huske på, at fortsætter renterne med at stige, vil det medføre en højere ydelse på lånet med variabel rente. Og hvis man, som følge af stigende renter, senere vil omlægge sit variabelt forrentede lån til et med en fast rente, vil det kunne være til en højere rente, end det kan omlægges til i dag.”

 

Hent statistik

 

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde