Danskerne indhenter det højeste antal lånetilbud i knap to og et halvt år

Publiceret 11-04-2022
Nyhed

Marts var en travl måned hos realkreditinstitutterne, som gav det højeste antal lånetilbud i knap to og et halvt år. Boligejernes interesse for omlægning af realkreditlån er den vigtigste forklaring på udviklingen. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

 

I marts blev der indhentet i alt 36.437 lånetilbud hos de danske realkreditinstitutter. Det er det højeste antal lånetilbud, der er indhentet i løbet af de seneste knap to og et halvt år. 22.058 af dem blev indhentet til omlægninger eller tillæg af eksisterende realkreditlån af de danske boligejere. Vi skal helt tilbage til oktober 2019 for at se et højere antal lånetilbud i en enkelt måned.

”Det lave renteniveau i andet halvår af 2019 var grunden til, at de danske boligejere indhentede rekordmange lånetilbud til omlægninger og tillægslån. Den gang valgte rigtig mange boligejere at lægge deres realkreditlån om til et lån med en lavere rente og derved spare deres udgifter til boliglån. Nu ser vi igen stor efterspørgsel på lånetilbud til omlægninger og tillægslån, men denne gang skyldes det formentlig de stigende renter. Ved en omlægning til en højere rente kan boligejerne nemlig reducere deres restgæld, og det er højst sandsynligt grunden til, at så mange boligejere undersøger deres muligheder for at lægge lånet om,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

I løbet af marts måned fortsatte renterne deres stigning, og der blev bl.a. åbnet for 30-årige fastforrentede realkreditlån med en kuponrente på 3 pct. I starten af januar lå kuponen for de lån på 1,5 pct. Og de stigende renter kan give en ny mulighed for nogle boligejere.

”Når renten stiger, oplever boligejere med fastforrentede realkreditlån, at kursen, på de obligationer der ligger bag deres lån, falder. Det vil sige, at de kan indfri deres realkreditlån til en lavere kurs, end de optog lånet til, og dermed skære i deres restgæld. En såkaldt opkonvertering er dog ikke risikofri. Som låntager skal man betale en højere ydelse, og derfor er gevinsten kun midlertidig. Hvis renten ikke falder igen i fremtiden, kan gevinsten blive spist op af den forhøjede ydelse,” siger Peter Jayaswal.

Der gives lånetilbud til omlægninger og tillægslån i hele landet. I 92 ud af landets 98 kommuner er der i marts givet flere lånetilbud til omlægninger og tillægslån end i marts 2021.

”Den danske realkreditmodel har den unikke fordel, at boligejerne kan indfri deres realkreditlån og optage et nyt til markedsvilkår. Og rigtig mange boligejere i hele landet er i gang med at undersøge, om de kan få gavn af denne mulighed,” siger Peter Jayaswal.

Hent statistik

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde