Boligejerne fortsat på jagt efter lavere restgæld

Publiceret 15-06-2022
Nyhed

For anden måned i træk har de danske boligejere vist stor interesse for at lægge deres realkreditlån om. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark. En omlægning kan give mulighed for at skære en betydelig del af gælden.

Igen i maj måned har de danske boligejere vist stor interesse for at lægge deres nuværende realkreditlån om til et nyt. Realkreditinstitutterne gav 18.195 lånetilbud til omlægning af boligejernes realkreditlån, det er 33 pct. flere end måneden før.

”Den danske realkreditmodel har den unikke fordel, at boligejerne kan indfri deres realkreditlån og optage et nyt lån på markedsvilkår. De seneste måneders rentestigninger skaber en mulighed for, at nogle boligejere med fastforrentede lån ved en låneomlægning kan skære en betydelig del af deres restgæld,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Når renterne stiger, falder kursen på obligationerne bag fastforrentede lån. Dermed kan lånene typisk indfries til en lavere kurs, end de er optaget til. Vælger man at lægge sit fastforrentede lån om til et med en højere rente, kan man på den måde skære en del af sin restgæld.

I dag er der mere end 55.000 boligejere, som har et fastforrentet lån med en kuponrente på 0,5 pct. eller lavere og en restgæld på over 1 mio. kr.  Med de aktuelle renter kan en boligejer med en restgæld på 1 mio. kr. og et fastforrentet lån på 0,5 pct. opkonvertere sit nuværende lån til et nyt lån med en kuponrente på 3,5 pct. Det vil typisk reducere boligejerens restgæld med mere end 200.000 kr. Der kan også være penge at spare for boligejere, som i øjeblikket har et fastforrentet lån med en rente, som er højere end 0,5 pct. – særligt hvis man har en restgæld af en vis størrelse.

”Det er vigtigt at huske, at en opkonvertering ikke er risikofri. En opkonvertering fra et fastforrentet lån med en lav rente til et nyt lån med en højere rente vil nemlig medføre en højere månedlig ydelse. Forudsætningen for en varig gevinst er, at der på et senere tidspunkt kan omlægges til et lån med en lavere rente, så reduktionen i restgælden ikke over tid bliver spist op af en højere ydelse,” siger Ane Arnth Jensen.

 

Hent statistik

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde