Kriminelle stjal 26 mio. kroner fra virksomheder med udspekuleret metode

Publiceret 22-10-2020
Nyhed

Fakturaer, hvor modtagernes bankoplysninger er ændret af en svindler, er de kriminelles nye vej til at stjæle fra virksomheder. Nye tal fra Finans Danmark viser, at der på denne måde blev stjålet for 26,2 mio. kroner i de første seks måneder af 2020.

Kriminelle finder hele tiden nye måder til at stjæle penge på. Mens det tidligere har været en populær fremgangsmåde for de kriminelle at udgive sig for at være direktøren i en virksomhed og eksempelvis via en mail bede regnskabsafdelingen overføre store summer til falske konti, så er det nu særligt metoden med at ændre kontonummeret på en faktura, de kriminelle benytter.

”Vi ser desværre i øjeblikket en stigning i omfanget af denne form for svindel. Det er derfor vigtigt, at man i danske virksomheder både har kendskab til denne svindeltype, og at man har etableret robuste procedurer for ændring af f.eks. kontonumre.” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

I alt viser tallene fra Finans Danmark, at der er blevet forsøgt stjålet 48 mio. kroner med denne metode. En del er blevet stoppet, men 26 mio. kroner er tabt i første halvår af 2020.

Metoderne ændrer sig hele tiden

Til sammenligning, så var direktørsvindel tilbage i 2016 det store problem. Direktørsvindel dækker over en metode, hvor de kriminelle udgiver sig via mail for at være direktøren for en virksomhed for at få overført penge til de kriminelles konti. I 2016 blev der stjålet 60 mio. kroner i første halvår ved denne metode. I 2020 er tallet faldet til 1,8 mio. kroner.

”De kriminelle er opfindsomme og omstillingsparate. De går efter der, hvor pengene er og leder efter det svageste led i virksomheds processer. Det er derfor helt afgørende, at man har paraderne oppe og følger med i kriminalitetsbilledet. For i morgen har de fundet på noget nyt,” siger Michael Busk-Jepsen.

Læs mere om virksomhedssvindel, og hvordan du undgår at blive svindlet.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde