Loft over ÅOP på lån vil beskytte forbrugerne

Publiceret 19-12-2019
Nyhed

Finans Danmark noterer med tilfredshed, at regeringen i dag - med støtte fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige - har besluttet at indføre et loft over ÅOP på 35 procent på lån.

Finans Danmark er enig med regeringen i, at der skal sættes en stopper for urimelig ÅOP på flere hundrede procent på forbrugslån.

"Med et loft over årlige omkostninger i procent (ÅOP), får vi sat en stopper for, at mennesker ender i uoverskuelig gæld. Det vil beskytte mod, at sårbare personer bliver gældsat mere, end de kan tåle, siger administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard.

Finans Danmark foreslog tidligere i år et loft over ÅOP på 50 pct. med budskabet om, at det var vigtigt at ramme den rette balance mellem at sikre danskerne adgang til kortsigtede lån uden at sætte dem i en urimelig gældssituation.

”At der kommer et loft nu, skal vi som samfund være tilfredse med. Vi havde foreslået et lidt højere loft for at sikre den rette balance mellem at have adgangen til korte lån – uden at blive evig gældsat. Med et loft på 35 pct. kan vi være lidt bekymret for, at enkelte udbydere ikke vil udbyde korte lån, og at forbrugerne dermed afskæres for muligheden. Men vi må se tiden an”, understreger Ulrik Nødgaard.

”Vi opfordrer altid kunderne til at tale med deres bankrådgiver, hvis de skulle få brug for et lån. Banken vil på baggrund af kundens økonomiske situation lave en kreditvurdering. Det er i alles interesse at have adgang til lån – men også at det kan betales tilbage”, siger Ulrik Nødgaard.

Aftalen betyder også, at undervisningen i privatøkonomi i folkeskolen og ungdomsuddannelser skal styrkes.

Finansiel forståelse er afgørende for, at man både forstår og kan overskue de risici og muligheder, som forskellige finansielle produkter har. Det ligger i øvrigt i direkte forlængelse af den indsats den finansielle sektor allerede har fokus på – blandt andet i forbindelse med Pengeuge.

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde