Danske boligejere tager mere sikre realkreditlån

Publiceret 17-04-2019
Nyhed

Danske boligejere vælger i stigende grad realkreditlån, hvor de afdrager på gælden, og hvor renten er låst fast i længere tid. Og flertallet af boligejere med afdragsfri lån bruger afdragsfriheden til at spare op, investere i boligen eller afbetale anden gæld. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Danske boligejere har i dag realkreditlån med afdrag for 885 mia. kr., og det er 61 mia. kr. mere end for blot et år siden. Det viser tallene fra udlånsstatistik for 1. kvartal 2019. Dermed fortsætter de seneste års tendens, hvor danskerne i højere grad vælger at betale af på deres realkreditlån. I samme periode er danskernes realkreditlån med fast rente steget med 49 mia. kr.

”Boligejere tager i stigende grad realkreditlån, hvor de løbende betaler af på deres gæld og kender renten gennem hele lånets løbetid. Det skyldes bl.a. de meget lave renter, som man med et fastforrentet lån kan få glæde af mange år frem, og som også giver plads til, at der kan betales mere af på gælden. Samtidig har de nye låneregler fra 2018 været med til at begrænse nogle boligkøberes adgang til lån med variabel rente og afdragsfrihed,” siger Peter Jayaswal, direktør for realkredit- og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Derudover er den samlede mængde af realkreditlån med afdragsfrihed og rentebinding op til og med et år faldet 48 pct., siden den toppede i 2012.

”Det er særligt kombinationen af lån med afdragsfrihed og kort rentebinding, som boligejerne har sagt farvel til de seneste år. Den type lån er næsten halveret siden 2012. Dermed er boligejernes økonomi blevet mere robust, fordi de er mindre sårbare, hvis renterne stiger, ” siger Peter Jayaswal.

Afdragsfri lån og lån med variabel rente er dog ikke nødvendigvis en skidt ting. Det kan godt give mening for den enkelte boligejer.

”De ekstra penge, det giver i budgettet her og nu, kan fx bruges til at betale af på anden og dyrere gæld, til at spare op eller til at investere i boligen. Og vi kan se, at det er, hvad størstedelen af boligejerne med denne type lån vælger at gøre,” siger Peter Jayaswal.

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Finans Danmark, viser, at 55 pct. af boligejere med afdragsfri lån primært bruger den besparelse, de opnår ved ikke at afdrage på deres lån, på et af disse tre formål: Spare op, afbetale anden gæld eller investere i boligen.

 

Hent tallene her.

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde