Realkreditobligationer for knap 2.900 mia. kr.

Publiceret 31-03-2016
Nyhed

Aktuelt er der obligationer bag realkreditlån for 2.875 mia. kr. Det viser opgørelsen fra Danmarks Nationalbank for februar 2016. Samtidig har Danmark nogle af de laveste renter i Europa, og det gør det nemmere at finansiere drømmeboligen.

”Det danske marked for realkreditobligationer er stort – også i forhold til udlandet. Størrelsen skyldes, at realkreditlån er den billigste finansieringsform i Danmark. Derfor er der både mange realkreditlån og mange realkreditobligationer. Samtidig gør størrelsen i sig selv realkreditobligationer mere attraktive for investorerne. Det er en af årsagerne til, at danske realkreditobligationer fungerer som sikker havn, hvor investorerne kan kaste anker, uanset om det er rolige tider på markederne eller økonomisk stormvejr,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, og fortsætter:

”Internationalt set er der en klar sammenhæng mellem, hvor meget det koster at låne, og hvor meget folk låner. I lande med lave renter som fx Danmark finansieres en stor andel af boliger med lån, netop fordi det er billigt. Det særlige realkreditsystem i Danmark sikrer, at de lave renter kommer danskerne direkte til gode, og det er en af grundene til danskernes relativt store gæld”.

I EU Kommissionens seneste landerapport forklares den høje danske husholdningsgæld med det særlige realkreditsystem. EU Kommissionen fremhæver dog også, at danskernes stærke finansielle position kan håndtere den store gæld.

”Selvom det store realkreditmarked betyder, at husholdningernes gæld er relativt stor i forhold til udlandet, så er det samlet set ikke noget problem. Danske familier har nemlig typisk også tilsvarende mere på kistebunden. Men selvom danskerne er robuste over for den relativt store gæld, er det stadig vigtigt at gøre sig overvejelser om at afdrage. Det vil give boligejerne endnu mere modstandskraft, hvis boligpriserne på et tidspunkt skulle falde eller renterne stige,” siger Ane Arnth Jensen.

Figur: Sammenhængen mellem andel af boligejere, der har finansieret køb ved lån og renten på lån med rentebinding over 1 år og op til og med 5 år

Kilder: Eurostat, European Central Bank og Danmarks Nationalbank.

Anm.: Danmark er det eneste land med 30-årige lån, hvilket betyder den gennemsnitlige rente ikke kan sammenlignes på tværs af lande i Europa. Derfor er der for alle lande valgt lån med rentebinding over 1 år og op til og med 5 år.
Anm.: Da Eurostat ikke har nyere data er både renten og andel af boligejere der har finansieret køb ved lån fra 2014.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde