Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Danskerne fravælger kontanter

Stadig flere danskere fravælger kontanter som betalingsmiddel.

Nationalbankens seneste undersøgelse viser, at kun hver 6. betaling i fysisk handel blev foretaget med kontanter i 2019. Til sammenligning var næsten halvdelen af betalingerne i fysisk handel med kontanter i 2009. Corona-pandemien har accelereret denne udvikling. Ifølge oplysninger fra Coop Danmark og Salling Group faldt mere end hver tredje kontantbetaling bort i foråret 2020hvor brugen af kontanter var lavest.

Kontanter bruges også markant mindre til betalinger mellem personerDe seneste tal viser, at i perioden 2009 til 2016 er antallet af kontantbetalinger mellem privatpersoner faldet med næsten 75 pct. Langt hovedparten af dette fald er erstattet af betalinger med MobilePay. Appen havde i 2020 knap 1 million daglige betalinger i gennemsnit. 

Udviklingen er drevet af borgernes efterspørgsel efter nye og mere brugervenlige elektroniske betalingsløsninger. I en undersøgelse fra Nationalbanken i 2020 udtrykker over 90 pct. af undersøgelsens deltagere, at de i stor eller meget stor udstrækning er tilfredse med udbuddet af de eksisterende betalingsløsninger ud over kontanter. De nye betalingsløsninger dækker dermed langt hovedparten af danskernes behov ved betalinger. 

Der er dog fortsat visse grupper i samfundet, der har et behov for at kunne betale med kontanter. Det drejer sig særligt om socialt udsatte, personer med handicap og i aftagende grad ældre. For de 70-79-årige er andelen, som betaler kontant, gået fra 40 pct. i 2017 til 22 pct. i 2019. Dermed nærmer de ældre sig det samlede gennemsnit. 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde