Betalinger i Danmark

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden med et velfungerende og moderne marked for betalinger.

Danskerne foretager i gennemsnit hver dag elektroniske betalinger i fysiske butikker, på internettet eller til hinanden for knap 32 mia. kr. Pengene flyttes via en fælles dansk infrastruktur, som ejes og finansieres af de danske banker. Alle bankkonti kan ramme hinanden, og med straksoverførsler er pengene på plads i løbet af få sekunder.

Udviklingen af net- og mobilbank over en kort årrække give danskerne langt bedre muligheder for at tjekke saldoen, overføre penge, betale regninger og meget mere fra dagligstuen eller på farten fremfor at skulle fysisk ned i den lokale bank.

Betalinger med kontanter - altså sedler og mønter har i en årrække haft en vigende betydning, efterhånden som de elektroniske alternativer er blevet flere og stadig mere smarte. En dansker benytter i gennemsnit sit betalingskort 364 gange om året, hvilket er mere end dobbelt så højt som en gennemsnitlig EU-borger. Samtidig er misbruget med betalingskort lavt. Desuden har MobilePay, som passerede 160 milliarder kroner i overførsler i 2021, erstattet mange betalinger med kontanter. De færre kontanter betyder samtidig, at antallet af bankrøverier er faldet markant. Mens der i 2002 blev registreret 222 bankrøverier i Danmark, så var det tal sidste år nede på et enkelt tilfælde.

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde