Finanssektoren rådgiver danskerne til klimavalg

Publiceret 30-03-2022
Nyhed

Banker og realkreditinstitutter finansierer i dag grønne aktiviteter for 548 mia. kr. Af dem er 5 mia. kr. alene lånt ud til nul- og lavemissionsbiler. Kunderne har fået mere rådgivning om gevinsterne ved energirenovering af deres bolig. Og to ud af tre kroner er investeret i fuld eller delvist bæredygtige danske investeringsfonde. Det er blandt resultaterne i Finans Danmarks bæredygtighedsredegørelse for 2021, som kortlægger sektorens indsats. Samtidig lancerer Finans Danmark et forslag om at give danskerne en ny bæredygtig ratepension, som skal sætte yderligere turbo på den grønne omstilling.

Det driver den grønne omstilling af samfundet fremad, når danskerne træffer bæredygtige klimavalg med deres penge – hvad enten det handler om bil, bolig, pension eller investeringer. Det kræver rådgivning og de rette muligheder. Det bidrager banker, realkreditforeninger og kapitalforvaltere til. I 2021 rundede sektorens finansiering af grønne aktiviteter 548 mia. kr. Og der er leveret flere bæredygtige låne- og investeringsprodukter og intensiveret fokus på bæredygtighed i dialog med kunderne.

”Vi kan alle hver især – og sammen – gøre en mærkbar forskel. Danskerne har muligheden for at bidrage til den bæredygtige omstilling i deres hverdag. Det gælder Ikke kun, når de vælger, hvad de skal spise til aftensmad, men også når de køber en bil, investerer deres opsparing, sparer op til pension eller overvejer, hvordan de kan nedbringe energiforbruget i deres bolig. Og her er vi den finansielle motor, som i samspil med vores kunder driver den bæredygtige omstilling af Danmark fremad,” siger Carsten Egeriis, formand for Finans Danmark.

Den dugfriske bæredygtighedsredegørelse viser, at danskernes interesse for biler, der forurener mindre, er stærkt stigende. Bankernes attraktive lån til danskernes køb af nul- og lavemissionsbiler udgør nu 5 mia. kr. Energieffektivisering er også blevet en større del af dialogen med boligejerne hos syv ud af ti banker i 2021. Og danskerne har tydeligvis interesse for at understøtte den bæredygtige omstilling med deres investeringer – i januar 2022 var to ud af tre investeringskroner placeret i fonde med bæredygtige mål eller karakteristika.

 

Bæredygtig ratepension

For at give danskerne endnu flere valgmuligheder lancerer Finans Danmark et forslag om en ny bæredygtig ratepension. Idéen er, at danskerne årligt skal kunne indbetale minimum 100.000 kr. fradragsberettiget på en ny ratepension, hvor midlerne kun må placeres som bæredygtige investeringer. Hvilke investeringer der er bæredygtige skal defineres ud fra EU's regler på området. Den nye bæredygtige ratepension skal følge samme regler, som de eksisterende ratepensioner gør i dag.

”Danskernes pension kan gøre en endnu større forskel, end den gør i dag. Vi vil gerne give danskerne mulighed for at spare ekstra op til deres alderdom og samtidig bidrage til, at deres eget otium og børnebørnenes fremtid er mere grøn og bæredygtig. Jeg håber, at politikerne på Christiansborg er åbne for det forslag,” siger Carsten Egeriis.

 

Hent hele redegørelsen

Faktaark om bæredygtig ratepension

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde